Доц. Оскар е офталмотолог и началник Клиника по очни болести в 

...
Доц. Оскар е офталмотолог и началник Клиника по очни болести в 
Коментари Харесай

Доц. Оскар: „Болницата не може да се управлява като селска кръчма!“

Доц. Оскар е офталмотолог и шеф Клиника по очни заболявания в  Александровска болница в София. Той бе определен за доктор на годината за 2020, а преди два месеца президентът го удостои с медал „ За гражданска заслуга “ – първа степен, за заслугите му в развиването на гражданското общество, отбраната на правата и свободите на индивида и укрепването на демократичните институции в България. Доц. доктор Александър Оскар е подал сигнал до министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров за харчене на милиони с еднолични решения в Александровска болница в София. Ето какво описа той пред Момичетата от града...

Управлението на Александровска болница се реализира от Съвет на шефовете, формиран от трима равнопоставени представители. Доц. Оскар е представител на страната, а задачата му е да съблюдава интереса на страната и интереса на болничното заведение. Оказва се обаче, че последните 14 съвещания на Съвета на шефовете не са се провели, а той е притискан да подпише протоколи за тях.   

„ Ролята ми като представител на страната е да спазвам спазването на закона и устава на болничното заведение при нейното ръководство. През миналата година поради обстановката с Covid-19 нямам визия какво се случва в болничното заведение.  Пандемията и напрежението ме караха да съм деликатен. Ходех да приказвам с сътрудниците от управлението, с цел да запитвам по какъв начин да оказа помощ, а и с цел да ми дадат някаква информация “, описа доцент Оскар пред " Момичетата от града ".

„ Чашата преля на 26 април, когато бях свикан да подпиша 14 протокола за съвещания, които не са се състояли. За всяко съвещание се изготвя протокол с няколко въпроса за разглеждане. Всички те се касаеха за решения с големи суми пари. На 29 декември да вземем за пример беше шокиращо да схвана, че сме се събрали и сме одобрили решение на зам.- шефа на болничното заведение за разход в размер на 2 187 000 лева В този ден аз даже не бях в София... “.

Нередностите напълно не стопират дотук – съгласно протоколите, през март съветът се е събрал и е приел годишния финансов доклад, а доц. Оскар се е срещнал с него едвам през вчерашния ден.

„ Счита се, че този доклад е утвърден, а аз не бих го одобрил, тъй като в него написа, че болничното заведение е натрупала 6 млн. отговорности и 3 млн. просрочени заплащания. Това ме накара да алармирам предходния здравен министър, доктор Костадин Ангелов, който стартира псевдопроверка. Тя не откри никакви нарушавания “. Припомняме, че Ангелов.беше шеф на Александровска, преди да стане министър през 2020 година на мястото на Кирил Ананиев. Миналата седмица доц. Оскар е входирал сигнал и до новия здравен министър Стойчо Кацаров.

„ Законът е нарушен по няколко посоки. По закон е наложително на всеки 3 месеца да има съвет на шефовете, целесъобразно е да се състои всеки месец. Отправя се писмена покана най-малко една седмица по-рано. Второто нарушаване е документната машинация – има основани 14 протокола без извършени 14 съвещания. Третото съществено нарушаване е, че болничното заведение се ръководи без никаква бистрота и аз, като представител на страната, нямам никаква информация. “

Отговор на сигнала пристигна от ефира на bTV. В предаването „ Лице в лице “ шефът на Александровска болница – проф. доктор Борис Богов, отхвърли обвиняванията. Той ги дефинира като „ неистина, хвърлена в общественото пространство и уронва престижа на Александровска болница “ и разясни, че въпросните 70 млн в действителност били активи на здравното заведение.

„ Задълженията за предходната година до декември 2020 година за в размер на 41 млн. 678 хиляди и 64 стотинки. Задълженията към март тази година са с 1 млн. и 675 хиляди помалко. Вероятно доцент Оскар, преглеждайки през рамото на някой от служителите, е видял цифрата 70. Това са активите на Александровска болница. Трябва да се прави разлика сред отговорности и сред непозволено разходвани средства. Няма болнично заведение у нас, което да няма отговорности. Това са отговорности, които са по отношение на медицински разноски, с активността на всяка една болница, с новаторски технологии, които Александровска болница е правила “, разяснява проф. Богов.

Според доцент Оскар обаче във въпросното изявление доцент Богов е показал непознаване на закона. " Той твърдеше, че Съветът не се занимава с финансови въпроси, а ние тъкмо това би трябвало да вършим – да съблюдаваме изразходването на средствата и да одобряваме годишния финансов доклад. В ефир той призна, че има документна машинация. Сам сподели, че на едно съвещание се пишат по 4 – 5 протокола, вместо по един... "

Затова и лекарят е сезирал и министъра на финансите, а новият здравен министър към този момент е разпоредил инспекция. „ В общественото пространство се приказва за напън, който се оказва в монистерството, с цел да се смачка тази инспекция още веднъж. “

Междувременно чиновници на Александровска започнаха подписка с няколко претенции – за незабавна инспекция на финансовото положение на болничното заведение за да се откри има ли нарушаване в ръководството. Те упорстват и за смяна в управлението на болничното заведение, както и за среща с изпълнителния шеф и директорския ръб от страна на личния състав, на която да бъде обяснено „ нежеланото финансово положение на болничното заведение “.

" Нека дружно да поставим всички старания да спасим болничното заведение, излекувала милиони пациенти и построила хиляди медицински експерти ", приканват лекарите.

Продължава на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР